Qazaxıstanda bu il buğda məhsulunun yalnız təxminən 45-50%-i ərzaq keyfiyyət standartlarına cavab verir.
Azfood.az fins.az-a istinadən xəbər verir ki, bu qiymətləndirməni APK-İnforma Agentliyinə eksklüziv müsahibəsində “SGS Kazakhstan LTD” LLP-nin laboratoriya müdiri Oleq Fursov deyib.
O qeyd edib ki, bu, yağıntıdan əvvəl biçilmiş buğdaya aiddir, xüsusən də yağışların təsirinin az olduğu və beləliklə, taxılın ümumi keyfiyyətinə təsir edən bölgələrdə.
“Fərziyyələrimizə görə, 2-3-cü dərəcəli keyfiyyətə aid olan yumşaq buğdanın payı Akmola vilayətində 35 faiz, Kostanay vilayətində 31 faiz, Şimali Qazaxıstan vilayətində 11 faiz təşkil edir”, – ekspert bildirib.
Onun sözlərinə görə, illik qlobal SGS Keyfiyyət Xəritəsi layihəsi çərçivəsində bu il məhsul yığımı dövründə yağışlardan ən çox Akmola və Kostanay vilayətləri zərər çəkib. Müəyyən nümunələrdə cücərmiş taxıl miqdarı müvafiq rayonlarda orta göstəricilər 15,81% və 14,80% olmaqla 80-85%-ə çatmışdır.
Mikotoksinlərə gəldikdə, onların tərkibinə görə icazə verilən normaları aşması barədə hələ heç bir məlumat yoxdur, Fursov qeyd etdi.
Cücərmiş taxılın istifadəsindən danışan mütəxəssis vurğuladı ki, cücərmə dərəcəsi aşağı olan, müvafiq emal olunmuş buğdadan həm çörəkçilikdə, həm də dənli bitkilər istehsalında (məsələn, bulqur istehsalında Triticum durum bərk buğda) istifadə etmək olar.